Vandringsdag 30

På väg ner mot Vapstsjön, uppehåll! Bild från mobil.

17-08-2018
Vandringsdag 30 (inkl. vilodagar 41)

Vi i stugan börjar vakna till liv omkring 07.30 eller närmare 08.00, där omkring.
Jag gör Västeråsgänget sällskap vid frukostbordet utan att äta något, det är för tidigt, men en kopp kaffe går bra. Om ni skulle läsa detta får ni gärna skriva och berätta en gång till vad ni heter.
Västeråsarna har omkring två timmar på sig att packa ihop och städa ur stugan innan helikoptern från Vilhelmina kommer för att plocka upp dom, sedan tar dom flyget från Vilhelmina direkt till Västerås, smidigt.
Precis när jag är påväg att bege mig händer en olycka. En av ungdomarna, kanske hette han Isac, står och hugger ved när han plötsligt kommer springande med en blodig hand, jag ser direkt att det är illa, riktigt illa. Jag säger åt honom att först dränka handen i hinken med det kalla regnvattnet och sedan hålla upp handen ovanför huvudet medans jag rusar in för att berätta för hans pappa vad som hänt och att vi behöver förband. Hugget är snett bakom tummen in mot pekfingret om jag minns rätt och det är riktigt djupt. Under tiden skadan tas omhand slänger jag på mig ryggsäcken och tar farväl av dessa oerhört trevliga människor, hoppas verkligen det gick bra och att du inte får men för livet av den otäcka skadan. Tack för sällskapet.
Vandringen första biten blir som så många gånger förr att klättra upp för ett fjäll, denna gången är det Västra Vardofjället jag ska upp på. Hundra meter från toppen får jag ta en paus, solen som för en gång skull gör mig sällskap är het. Här har jag också täckning på telefonen för första gången sen jag lämnade Klimpfjäll, passar på att ringa Johanna och pratar även med pappa.
Vidare upp på fjället och med solen i ryggen känns det som en riktigt härlig start på dagen, dessutom ser jag ofta både ripa och renar. Leden är fin och det går snabbt fram bortsett från fotandet och filmandet. Vinden är rätt på och skulle gissa omkring 8-9m/s, därför är min gröna vindjacka på. När jag tagit mig lite mer än halvvägs över fjället ansluter även regnet, kraftigt. Det blir störtskurar som håller i sig 20 minuter åt gången och ett par gånger är det hagel. Efter två timmar i detta väder är jag pissblöt och kall trots att solen visar sig emellanåt. När jag ska börja nedstigningen från fjället har leden blivit riktigt blöt av dom extrema skurarna och jag får ta det väldigt försiktigt eftersom leden bitvis nu också består av direkt bergsgrund som lätt blir hal när det är blött och man dessutom har leriga skor.
Det tar lång tid att ta sig ner och vid ett tillfälle halkar jag omkull trots att jag tar det försiktigt, jag sätter mig på ena benet och får vara glad att jag är vig i lederna annars hade det nog kunnat brakat till. När jag äntligen tagit mig ner och når fram till bron vid nedre Vapstsjön tar jag en rast och pustar ut. Vädret är nu lätt duggregn och strålande sol, märkligt men ändå ganska vanligt svenskt väder. Jag fotar från bron och får många fina bilder med sol, vatten och berg. Härifrån går jag bara nån kilometer till längs asfalterad väg innan jag slår läger vid en fin rastplats intill vägen.
Ringer Johanna och berättar om dagen innan jag lagar iordning chicken tikka masala och senare somnar ovaggad.
God natt.

Ja just det, vill bara tacka alla återigen som hjälper till med insamlingen, det närmar sig femsiffrigt nu. Bra jobbat!
Info finns här på hemsidan under menyn för er som inte känner till insamlingen till Cancerfonden som jag startade i samband med vandringen.

Under menyn hittar ni även ”my location” där ni kan följa och se vart jag senast slog läger.

Dagens sträcka: 20,6km
Väder: Blöt terräng, sol och kraftiga regnskurar byts av under dagen.
Humör: 3/5 klacksparkar, helt okej, det är vädret som drar ner betyget, dom kraftiga regnskurarna var inte trevliga, kallt och blött.
Dagens låt: Lord Huron – Ends of the earth

Vacker avslutning på dagen. Bilden är tagen från bron vid Vasptsjön, kameran riktad mot väst över jokken Daarnegenjohke med fjället Giemsie vid norska gränsen där bakom.

One Reply to “Vandringsdag 30”

  1. Vad otäckt det som hände killen, hoppas allt gick bra för honom..
    Vilken fin bild med fjället i bakgrunden. Som tidigare sagt,duktig man bakom kameran.
    ❤️ mamma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *